zaterdag 5 augustus 2023

 4e dag: Roermond - Maastricht

Na een prima overnachting start de dag aangenaam. Er is weinig wind en het is droog! Alvorens Roermond uit te fietsen doen we nog wat inkopen voor de lunch. Via een brug over de Maas komen we weer op de westelijke Maasoever. Het eerste deel slalommen we door een behoorlijke mensenmassa. Op donderdag start een groot muziekfestival in Roermond met een uitgebreide line-up voor het weekend. … uhh, voor een aantal jeugdigen start het weekend al op woensdagavond. De bezoekers slepen van alles mee: tenten, matrassen, slaapzakken en allerlei etenswaren en andere versnaperingen (o.a. bier) om de dagen aangenaam door te komen. De meer ervaren festivalgangers beschikken over een eigen karretje om alle zooi mee te nemen.

Mede door het goede weer vorderen we gestaag. Naarmate we Maastricht naderen wordt het parkoers wel heuvelhachtiger. Af en toe moeten we fors aanzetten. Als we zo’n 12 kilometer voor Maastricht zijn zien we inktzwarte donderwolken naderen. We zetten nog een tandje bij in de hoop om nog net voor de regen bij het hotel te zijn dat we voor vanavond hebben geboekt. De bui loopt snel op ons in en de wind neemt toe als voorbode van de komende regen. We zetten nog wat aan en op de achtergrond horen we de finishmuziek van radio Tour de France. We krijgen het ‘rode vot’ van de laatste vijf kilometer in zicht. De muziek is inmiddels vervangen door ‘racing in de streets’. En dan….. moeten we toch capituleren. Met minder dan vijf kilometer te fietsen barst het noodweer los. We besluiten om te schuilen bij een paar huizen. Via de buienradar en buienalarm volgen we de ontwikkeling van de bui. Als de regen iets minder heftig is besluiten we - inmiddels met de regenkleding weer aan - om de laatste kilometers door Maastricht te vervolgen.  Het geboekte hotel ligt pal langs de Maasoever in het centrum. De locatie is gekozen met het oog op de voor morgen ingeplande rustdag. 

…… en dan slaat de pech weer toe……PENG! Wederom breekt een spaak in het achterwiel van Tom’s fiets. Kletsnat en toch wel wat aangeslagen bereiken we het hotel. Daarna gaat Tom weer op zoek naar een fietsenmaker. Tegen vijven laat hij zijn fiets achter bij een fietsenmaker vlak naast het NS-station, met de afspraak om de fiets morgen - zaterdag - weer op te halen.

‘s-Avonds houden we beraad. Voor aanstaande zondag wordt vrijwel de gehele dag wederom regen voorspeld. Tussen Maastricht en Monschau is geen goede treinverbinding. Via Aken is wellicht een mogelijkheid. Daarnaast realiseren we ons dat in Duitsland het aantal fietsreparateurs vermoedelijk een stuk minder zal zijn. Bovendien zijn we voor elke reparatie een uur kwijt. We besluiten dat Tom de auto met fietsendrager gaat halen en dat we begin volgende week richting Italië rijden. Met de auto wel te verstaan. 

Op zaterdagochtend neem Tom de trein naar huis. Eerst met een bus naar Sittard omdat de NS het spoor aan het reorganiseren is. De reis verloopt zeer voorspoedig. Thuisgekomen neemt Tom nog wat spullen mee en om 15.00 uur is Tom weer terug in Maastricht. 

……. we kijken terug op vier geweldige fietsdagen, maar hebben besloten om de geplande fietstocht naar de Bodensee te beeindigen. Blijkbaar is het achterwiel te instabiel geworden en is het risico groot dat een kettingreactie -brekende spaken- zal plaatsvinden, We vinden het risico te groot om onze tocht voort te zetten. Mogelijk moet het achterwiel volledig opnieuw gespaakt en uitgebalanceerd worden. Uiteraard is het jammer, maar er is geen man over boord. Er zijn veel ergere dingen. Dit besluit houdt ook in dat een einde komt aan deze blog. Mogelijk wordt de blog ergens in de toekomst weer geactiveerd. 

Monique en Tom

Maastricht 5 augustus 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten